Free2Choose

Radionice s učenicima iz raznih škola diljem Hrvatske o ljudskim pravima i njihovim sukobima - srednjoškolci izrađuju kratke filmove koji se bave ovim pitanjima.

Free2Choose

F2C- moviz.jpg

Free2Choose je debatni program koji je razvila Kuća Anne Frank iz Amsterdama u suradnji s partnerima iz 11 europskih zemalja.

Program se temelji na nizu poticajnih filmova koji se bave aktualnim pitanjima vezanim uz svaku od zemalja. Obrađena problematika jasno pokazuju da slobode i prava ponekad mogu biti u međusobnom sukobu, kao i u sukobu s potrebom zaštite demokracije. Filmovi potiču mlade ljude na zauzimanje stava i kritičko razmišljanje.

Dvojbe koje obrađuju Free2Choose filmovi, odnose se na temeljne slobode kao što su, primjerice, sloboda izražavanja, sloboda tiska i pravo na prosvjedovanje.

Jedna od Free2Choose dvojbi jest smije li grupa neonacista u Berlinu prosvjedovati ispred sinagoge. Naravno, svi se slažu da građani imaju pravo izraziti svoje mišljenje. No, nije li uvredljivo ako se protivnici demokracije pozivaju na to pravo? I još k tome na takvom mjestu? Ili je to jednostavno cijena koju svi moramo platiti za život u demokraciji?

Cilj Free2Choose pristupa je potaknuti mlade ljude da uspoređuju navedene dvojbe sa sličnim problemima u njihovu okruženju. Ljudi mogu imati utemeljena, a opet različita, mišljenja o toj problematici.

U Hrvatskoj se program Free2Choose provodi u sklopu projekta "Povijest za svijest". Projekt financira Europska unija. http://ec.europa.eu/croatia/index_hr.htm