Vijesti

Web stranica HIP Projekta

Projekt Historija, Istorija, Povijest – Pouke za sadašnjost pokrenula je Kuća Anne Frank 2015. godine u suradnji s lokalnim partnerskim organizacijama iz Hrvatske (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES), Bosne i Hercegovine (Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR i Humanost u akciji – HIA), Srbije (Otvorena komunikacija – OK) i Makedonije (Obrazovni forum mladih – MOF).

Ciljevi projekta veliki su – povećati svijest i potaknuti raspravu o nedavnoj povijesti nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije u regiji te unaprijediti raspravu i komunikaciju o našoj zajedničkoj prošlosti. Također, željeli smo potaknuti kritičko promišljanje o povijesnim događajima i njihovu utjecaju na današnja zbivanja te interdisciplinarno poučavanje povijesti zasnovano na građanskom odgoju i obrazovanju.

Projekt se zasniva na misiji Kuće Anne Frank, neovisne organizacije kojoj je povjerena briga o mjestu gdje se Anne Frank skrivala za vrijeme Drugoga svjetskog rata i gdje je napisala svoj dnevnik. Organizacija potiče na razmišljanje o opasnostima antisemitizma, rasizma i diskriminacije te o važnosti slobode, jednakih prava i demokracije u cijelom svijetu.

Nadamo se da će na području zemalja u regiji edukacijski materijali i nastavna sredstva koji su nastali u sklopu ovog projekta potaknuti raspravu o povijesti i sjećanju u učionicama, ali i izvan njih. Povijest je u zemljama regije predugo bila uzrok podjela i prijepora. Vjerujemo da će ova metodologija otvorene rasprave o različitim stavovima i perspektivama omogućiti mladim ljudima da suočavanjem s prošlošću poprave sadašnjost, ali i budućnost.

http://historijaistorijapovijest.org/hr/

07/12/2016 @ 14:28